1. Zmiana trendu premii cenowych ekologicznych produktów żywnościowych: przykład polskiego rynku jaj / Change of Price Premiums Trend for Organic Food Products: The Example of the Polish Egg Market

Pawlewicz, A. 2020. Change of Price Premiums Trend for Organic Food Products: The Example of the Polish Egg Market. Agriculture 2020, 10(2), 35; https://doi.org/10.3390/agriculture10020035

Słowa kluczowe: premia cenowa, rynek żywności ekologicznej, żywność ekologiczna, rolnictwo ekologiczne, rynek jaj, Polska

Streszczenie

Jednym z najszybciej rozwijających się obszarów rolnictwa ekologicznego jest produkcja jaj. Jednak premia cenowa często zmniejsza przystępność ekonomiczną żywności ekologicznej. W tym badaniu porównano produkcję i sprzedaż jaj ekologicznych w Europie, przeanalizowano ceny jaj ekologicznych i konwencjonalnych w Polsce oraz oceniono premię cenową na rynku polskim. Badanie opierało się na danych Eurostatu, GUS, IJHARS oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Polsce. Ceny jaj ekologicznych i konwencjonalnych na polskim rynku hurtowym analizowano na podstawie miesięcznych rejestrów cen. Produkcja i sprzedaż ekologicznych jaj w Europie charakteryzowały się stałym wzrostem. Ceny nominalne i rzeczywiste jaj ekologicznych były wyższe niż ceny jaj tradycyjnych w całym analizowanym okresie. Ceny nominalne ekologicznych jaj spadały. Obserwowano jednak tendencję wzrostową w cenach rzeczywistych zarówno jaj ekologicznych, jak i konwencjonalnych. Średnia premia cenowa za jaja ekologiczne przekroczyła 128% (mediana 121%). Premia cenowa charakteryzowała się umiarkowaną zmiennością (Vc = 33%). W Polsce premia cenowa wykazywała tendencję spadkową o około 1% miesięcznie w badanym okresie.

Trend premi cenowej jaj ekologicznych

 

 

2. Bórawski, P.; Pawlewicz, A.; Parzonko, A.; Harper, J.K.; Holden, L. 2020. Factors Shaping Cow’s Milk Production in the EU. Sustainability, 12, 420. https://doi.org/10.3390/su12010420

Abstract

The milk market in the European Union (EU) is adjusting rapidly to the removal of dairy quotas. The most important changes include increased milk yield per cow, increased total milk production, decreased number of cows, and the decreased milk consumption. The main aim of the paper is to examine the milk production changes in the EU. We investigated the dynamics of changes in farm milk production during the period from 1998–2017 in the EU. Moreover, we investigated the impact of the removal of quotas on the production of milk on farms in the EU countries for the period from 2015–2017. Milk production in the EU increased from 151 million tons in 1998 to 165 million tons in 2017 (a 10% increase). A multi-variate regression model was to test which explanatory variables have an impact on milk production in the EU. The most important factors were a gross domestic product, final household consumption expenditure (current prices, million euro), and population (number). View Full-Text

Keywords: milk market; production; prognosis

Login

Forgot password?
Forgot Username?